fredag den 20. januar 2012

Besøg på en Sisal farm

Så er jeg på vej hjem fra en tur i Tanga som ligger seks timers kørsel fra Dar es Salaam. Denne gang har jeg været afsted i arbejdsmæssig sammenhæng for at deltage i et bestyrelsesmøde for PASS og besøge Mkumbara sisalfarm.

Bestyrelsesmødet blev overstået og så var vi på rundtur på farmen. For en ganmmel spejdernørd som mig var det særligt sjovt at se hvordan de kilometer af sisalreb, som jeg har bundet rundt om rafter bliver til. Kort fortalt ligner det overdimensionerede ananaser hvor man så høster en del af bladene hver 7. måned, og det kan man blive ved med i 10-15 år. Bladene bliver puttet igennem et monstrom af en maskine som piller det yderste lag af og frigør sisal fibrene i bladet. Disse fibre tørres, sorteres og pakkes i baller.








Farmen er på 1700 hektar og ca. 700 hektar er nu plantet til med sisal. Med et lån garanteret af PASS har det været muligt , at tilplante ca. 300 hektar de sidste to år. Mkumbara producerede 400 tons i 2010, 650 tons i 2011 og forventer at nå ca. 1000 tons i 2012. I forhold til at skabe jobs er de gået fra at have ca. 150 ansatte (inklusiv løsarbejdere) til ca. 300! Det er nu dejligt at komme ud af kontoret en gang imellem og mærke at man gør en forskel!

PASS er en kreditgarantifacilitet som hjælper bønder og agrorelaterede virksomheder med at konceptualisere og udvikle forretningsplaner og, hvis nødvendigt garanterer lånene ift. Bankerne.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar