lørdag den 30. januar 2010

Farmor på stoffer

Det siger sig selv at jeg (farmor) havde et godt øje til de afrikanske stoffer, da vi var på besøg, og der kom også nogle meter med hjem i kufferten.


Der er en del afrikanske kvinder, der går i vestligt tøj, f.eks i kvarteret omkring ambassaden hvor Mikkel arbejder, men de fleste går i de flotte og stormønstrede bomuldsstoffer. Der er grundlæggende to typer af stoffer, som produceres lokalt.



Der er khanga'er, som ligner et aflangt tørklæde (1 x 1,60 m) - det har en bred bort hele vejen rundt. Man køber to ens firkanter på en gang og bruger typisk den ene til nederdel og den anden til at svøbe om sig foroven. De sys kun lige i kanten ellers ikke. Som overdel har kvinderne en almindelig dame t-shirt. Det er enormt praktisk og bekvemt i varmen.

Her har vi Camilla i Khanga på Zanzibar, og den kan Marius også bruge til at sove til middag i.




Den anden slags er Kitenge, som er en almindelig metervare i alle mulige mønstre. Man køber stoffer i "kuponer" af ca. 4 meter. Af det stof bliver der så syet alle mulige modeller, men typisk en smal, ankellang nederdel, der går lidt ud forneden, og en tætsiddende overdel med pufærmer, almindelige korte ærmer eller ingen ærmer.

Min tanke var at finde stoffer til patchwork-tæpper, men det var nu ikke så enkelt at finde noget som kan sættes sammen og som i stil kan passe ind i en dansk stue.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar